Wisata Alam Gosari

Wisata Alam dan Edukasi Gosari (Wagos) adalah daya tari wisata baru yang menawarkan wahana alam khas pedesaan dengan keindahan alam perbukitan kapur yang sangat mempesona. Keberadaan Kolam Bidadari dan beberapa spot swa foto dan video turut mempercantik wahana wisata ini. Nuansa histori berupa kawasan peninggalan industri pengolahan gerabah era Majapahit menjadi nilai tambah yang memberikan nilai edukasi yang bernilai tinggi. Diantara peninggalan bersejarah tersebut adalah situs pengolahan gerabah, kubur kuno Tugaran, dan prasasti Goa Butulan yang terletak di atas bukit kapur Gosari. Selain itu, terdapat juga lahan yang digunakan untuk kegiatan camping dan outbond, juga menyediakan kuliner khas Pantura yaitu bonggolan.

Daya tarik Wisata Alam dan Edukasi Gosari (Wagos) ini terletak di Desa Gosari, Kecamatan Ujung Pangkah – Gresik, sekitar 2 Km dari jalan Raya Daendels (rute: Sidayu – Sekapuk – Panceng – Lamongan). Obyek wisata ini dikelola oleh BUMDES dan Pokdarwis Desa Gosari dan dibuka setiap hari mulai pukul 07.00 s/d 17.00 WIB.

ECO-EDU-TOURISM OF GOSARI (WAGOS)

Eco-Edu-Tourism of Gosari or well-known as Wagos is a brand new tourist attractiveness which offers village natural circumstance with wonderful limestone hill. The existence of Angle Pool and some spots of self photo and video make this tourist object more interesting. Heritage or Historical nuance in form of pottery production industry area in Majapahit era give plus point that serve high level of education value. The other heritage or historical remains of Gosari are pottery production site, old tomb of Tugaran, and the Inscription of Butulan Cave. Moreover, it also provides a camping and out-bond site, and typical culinary of Pantura; bonggolan (snack which is made of flour and fish).

Eco-Edu-Tourism of Gosari or Wagosis located in Gosari village, parts of Ujung Pangkah Sub-district of Gresik Regency, about 2 Km from Daendels highway (route: Sidayu – Sekapuk – Panceng – Lamongan). This tourist object is organized by village self business entity (BUMDES) and Tourism Care Community (POKDARWIS) of Gosari village. This tourist object opens everyday at 07.00 A.M. to 17.00. P.M.